Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Varna raba računalnika

Ne zgodi se pogosto, da se računalnik “sesuje”, a je takrat za vsakogar dramatično: izgubimo dokumente, slike, izdelke, ki so nastajali dolgo in jih še nismo uspeli prenesti na varno mesto ali v arhiv… Če je za to kriv zunanji vsiljivec – računalniški virus – smo pogosto krivi sami, ker smo bili premalo pozorni na zaščito. Nekaj priporočil za varno uporabo računalnika mi je pred kratkim prišlo pod roko in jih delim z vami:

1. Na vsakem računalniku, ki ga uporabljate, mora biti nameščena programska oprema za protivirusno zaščito. Če opazite, da vaš računalnik sploh ni zaščiten ali da programi za zaščito že dalj časa niso bili posodobljeni, takoj storite korak v tej smeri. Če sami zaščite ne znate posodobiti, se obrnite na vašega informatika.

2. Za izmenjavo besedilnih dokumentov po e-pošti ali na raznih medijih je namesto DOC formata bolje uporabljati čisti RTF format (obogateno besedilo), ker ta format ne vsebuje izvršnih makrov, ohranja pa večino vidnih lastnosti dokumenta. Vse dokumente lahko samodejno shranjujete v RTF formatu, če ustrezno prilagodite urejevalnik besedila. (npr. v Word-u 2000 izberete meni Orodja|Možnosti|Shranjevanje in v izbirnem meniju ‘Shrani Wordove datoteke kot:’ izberete možnost Obogateno besedilo(RTF)).

3. Ne zaganjajte, ne nalagajte z interneta in ne pošiljajte naprej nepreverjenih izvršnih datotek, dokumentov, preglednic, itd. Takšne datoteke se pogosto uporabljajo za razširjanje računalniških virusov.

4. Vsaka nepričakovana pošta je lahko sumljiva, tudi če je pošiljatelj oseba, ki jo poznate. Izplača se poklicati pošiljatelja in preveriti, če je pošto poslal namenoma.

5. Ne odpirajte datotek z dvojno končnico (npr. besedilo.txt.vbs). Običajno ni prav nobenega razloga, da bi prejeli sporočilo s takšno priponko.

6. Čeprav se JPG, GIF in MP3 datoteke ne morejo okužiti z virusom, se virusi lahko predstavljajo, kot da so datoteke takšne vrste. Datoteke s šalami, slikami, ohranjevalniki zaslonov in filmi je potrebno obravnavati z enako mero pazljivosti kot druge vrste datotek.

7. JPG, GIF, DOC…. datoteke odpirajte z ukazom View in ne z Launch.

8. Če ste v dvomu, ne odpirajte pošte in raje povprašajte za nasvet informatika.

9. Če mislite, da ste je vaš računalnik okužen z računalniškim virusom, ki ga sami ne znate počistiti, obvestite vašega informatika, ne širite pa panike dalje.

10. Večina opozoril o novih virusih, ki krožijo z e-pošto, je lažnih. Ne pošiljajte takšnih sporočil naprej še komu drugemu. Ne pustite se prepričati, tudi če sporočilo prihaja od znanih računalniških podjetij ali od vaših najboljših prijateljev. Če v sporočilu prepoznate že splošno znano potegavščino, ga preprosto pobrišite.

11. Če imate pri hiši več računalnikov, ki jih uporabljajo različni člani družine, upoštevajte na vseh ista priporočila o varnem delu in posodobitvah protivirusnih programov, saj se virusi zlahka prenašajo.

Prispeval: Aleš

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 28/04/2012 by in Boljši Internet and tagged , .
%d bloggers like this: