Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Vidim cilj – Facebook

Vidim cilj‘ je znani Slovenec Alen Kobilica poimenoval center slepih športnikov v Kranju, ki je v družbenem omrežju Facebook nedavno dobil svojo spletno stran. Alen je po življenjski preizkušnji, ko je sredi ustvarjalnega zanosa na mnogih interesnih področjih sam nenadoma izgubil vid, pomislil tudi na druge ljudi, ki se znajdejo v podobni situaciji. Na Facebooku predstavljena neprofitna organizacija nas informira o športnih aktivnostih mladih, ki imajo težave z vidom ali pa so slepi, a imajo pred seboj jasen cilj: premagati sami sebe in se dokazati.

Alen je diplomiral na Fakulteti za šport, a svojega poklica kot učitelj plavanja in trener smučanja ni opravljal. Njegova kariera se je 15 let odvijala v svetu mode. Ko je pred tremi leti izgubil vid, je kariera modela in manekena stopila v ozadje, a ostal je aktiven lastnik modne agencije. V agenciji še vedno izbira nove obraze. Ravna tako kot pri plavanju: svoji ekipi in svojemu občutku, ko nekoga začuti, popolnoma zaupa. Za kandidatke ve, da po zunanjosti ustrezajo modnim trendom, a izbere tiste, ki imajo faktor X. “…veselje do življenja, srčnost, radost, pozitivna energija in notranji mir, vse to tvori faktor X oziroma karizmo,” pravi Alen.

V svojem pozitivnem odnosu do sveta in življenja z zavidljivm smislom za humor hudomušno pravi, da mu vsak dan sije sonce in krize ne vidi. Pravzaprav je on s svojo karizmo tisto sonce, ki ga lahko začutijo slepi, slabovidni in drugače funkcionalno ovirani mladi in otroci, ki jim je center ‘Vidim cilj’ namenjen. Želi jim pomagati pri tem, da se bodo gibali, s tem krepili samozavest in bistroumnost. Pričel je s skupino 11 slepih otrok, katerim želi predati vizijo: vidim cilj. Izkušnje za treniranje plavanja in delo s slepimi pridobiva na sebi: zagrizeno trenira in vedno znova podira svoje osebne rekorde v plavanju. Pripravlja se na paraolimpijske igre, kjer ima jasen cilj: dobiti kolajno. Dela z ekipo mladih sodelavcev, ki so absolventi na različnih fakultetah in imajo izkušnje s plavanjem. Skupaj razvijajo metode učenja plavanja za slepe, saj priročnikov za to ni napisal še nihče. Morda bo nekoč diplomska naloga njegove osebne trenerke podlaga za prve priročnike.

Center, ki je bil ustanovljen decembra 2011, mora pridobiti ustrezno podporo, tako finančno kot družbeno, da lahko uresničuje altivnosti na poti k svojemu cilju. Finančno ga podpira kar nekaj donatorjev, med katerimi je glavna zavarovalnica Generali, za katero promovira življenjsko naložbeno zavarovanje Flegma. In kaj je bolj primernega za pridobivanje prijateljev in podpornikov, kot družbeno omrežje Facebook? Sam Alen ga ne more uporabljati, prav tako ne njegovi mladi prijatelji, ki plavajo z njim. A vsi njihovi prijatelji, ekipa, ki promovira projekt in pridobiva podporo, so v kratkem času uspeli pridobiti preko 1500 vščekov na Facebook strani Vidim cilj. Tu nastaja kronološki zapis aktivnosti in dosežkov, kot je bil v začetku aprila Alenov uspeh v Sheffieldu, ko je osvojil bronasto medaljo na 100 m prsno in za več kot 3 sekunde izboljšal svoj osebni rekord. Če je kdaj časovna črta dobrodošlo orodje za spremljanje kronologije, je to v življenjskem obdobju projektov!

Poglejte na stran, ki je javno vidna kot vsaka druga spletna stran. V Facebook morate biti prijavljeni le, če želite komentirati vsebino na tej strani. Spremljajte zgodbo Vidim cilj. Ne samo zato, ker je pozitivna zgodba, ampak ker jo vodijo mladi na inovativen način, z novimi idejami in v okolju, ki jim je domače. Igro vščekanja se z njimi igrajo tudi donatorji in sponzorji. Preko spletne strani lahko posamezniki postanete član kluba, za večjo pripadnost in v korist projekta naročite tematsko majico in sodelujete v nagradni igri…. Poglejte, kako je lahko družbeno omrežje, ki ga odrasli pogosto omenjajo kot “nebodigatreba izgubo časa, primerno kvečjemu za mladino, ki ne ve, kam s časom”, uspešno in poceni orodje. Pravzaprav zastonj: vanj vlagajo samo ideje in nekaj časa. Poglejte projekt Vidim cilj. Morda ga boste videli tudi vi.

Prispevala: Lasta

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 28/04/2012 by in Boljši Internet,Prostovoljstvo and tagged , , .
%d bloggers like this: