Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Vsi obrazi, posneti na Youtube

Še vedno sem prevzeta zaradi podatka, ki ga je YouTube objavil februarja 2012, da uporabniki prispevajo vsako sekundo za 1 uro video posnetkov. To pomeni, da bi si en človek ogledoval vse posnetke, ki so naloženi v eni uri nepretrgoma 5 mesecev; vse posnetke, ki so naloženi v enem dnevu, pa 10 let! Nepretrgoma. Še dobro, da znotraj tega družbenega omrežja delujejo zelo zmogljivi in učinkoviti iskalniki in da sam sistem organizira posnetke po sorodnih virih: bodisi tematiki ali avtorjih, oziroma tistih, ki so posnetke prispevali. Ko torej najdemo “šivanko v senu”, ki pritegne našo pozornost, se lahko malce razgledamo naokoli in najdemo še več podobnih posnetkov. Upravičeno se lahko vprašamo, kje imajo toliko skladiščnega prostora za vse te posnetke.

A če pogledamo s pozitivne strani, je Youtube neverjeten vir znanja, zabave in zanimivih posnetkov. Sodobna družbena omrežja lovijo na novo naložene posnetke in jih ponujajo v uporabo. Pred kratkim sem zaradi prostovoljskih aktivnosti in medgeneracijskega druženja naletela na posnetek znane popevke iz šestdesetih in sedemdestih let prejšnjega stoletja: “Spanish eyes” (1969) in “Please, Release Me“, ki ju morda poznajo vse generacije. Spomnila sem se, da je tovrstne popevke rada poslušala moja mama, morda tudi vaša babica. Ime, ki mi ga je Youtube ponujal poleg posnetka: “I wonder, should I go or should I stay” je bilo nemogoče izgovoriti: Engelbert Humperdinck. Posnetek gospoda, ki je imel koncert pri svojih 75 letih, me je pritegnil. Neverjetno, glas je zvenel še vedno originalno. Dovolj dopadljivo, da sem pobrskala za izvajalcem po Youtube omrežju in našla celo serijo posnetkov: od rosno mladih let do danes. Wikipedia mi je ponudila podatek, da si je to nemogoče ime nadel kot umetniško, saj je bil rojen v Angliji kot Arnold George Dorsey! Ime je prevzel po nemškem skladatelju Engelbertu Humperdincku (1854-1921). In to ime nosi njegovih 30 singlov in 47 albumov. Večinoma romantičnih popevk, ki gredo dobro v uho in še lepše pod pete. Kot na primer spektakularni šov.

Praznuje svoj 76. rojstni dan (rojen je bil 2. maja 1936) in je še vedno popularen! Kot britanski predstavnik za tekmovanje za pesem Evrovizije letos v Bakuju (Azerbajdžan) – Love Will Set You Free – bo poskušal navdušiti staro in mlado, ki posluša popularno glasbo. Nismo ga torej napačno izbrali za Dan za spremembe kot vzornika medgeneracijskega povezovanja… Pravšen lik je tudi za obeleženje današnjega 29. aprila – evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti.

A zakaj je Engelberta Humperdincka vredno omeniti tudi v povezavi z omrežjem Youtube? Ker lahko tam najdemo celo zgodovino njegove glasbene kariere in si ogledamo obraze moškega, ki je bil, sodeč po stasu in glasu, prav gotovo lomilec ženskih src v vseh življenjskih obdobjih. Njegove oboževalke so imenovali “humperdinakarce”. Kljub temu, da je “moral brcati oboževalke vstran” kot bi rekel moj dobri prijatelj, se je leta 1964 poročil in ostal v družini s štirimi otroki in devetimi vnuki. Najbolj celovit koncert njegovih upešnic, ki ga najdemo na Youtube, je iz leta 2000 v londonskem Palladiumu.

Ko je najprej skoraj desetletje nastopal v Angliji kot Gerry Dorsey, je pred več kot pol stoletja (leta 1958) posnel prvi singl “I’ll Never Fall in Love Again“. Nato so večji uspehi sledili šele čez desetletje, ko je postal Engelbert:

Gospod ima uspešno kariero tudi v 21. stoletju: med top-pet britanskih albumov je prišel leta 2000 z “Engelbert At His Very Best”. Leta 2007 je izšel album “The Winding Road”. In še vedno: Engelbert Humperdinck bo letos 26. maja s 76 leti najstarejši pevec na Evroviziji s pesmijo “Love Will Set You Free“, ki se vrti od 19. marca 2012 dalje.

En mož, mnogo obrazov: “Spanish eyes” leta 1969, ~1975, 1980, 1991, 1994, 2000, 20072008, 2009, 2010, 2011. In skozi desetletja isti glas, ki zasluži spoštovanje.

 Welcome To My World – 1982 – © TheENGELBERTChannel vse skozi omrežje Youtube!

About Lasta

Plant pathology is my profession, plant protection is my job, genealogy is my passion...

Komentiraj

Information

This entry was posted on 29/04/2012 by in Boljši Internet,Medgeneracijsko sožitje and tagged , , .