Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Digitalno 2013

Neelie Kroes, podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za evropski digitalni razvoj (the Digital Agenda for Europe), redno komunicira tudi preko kratkih video posnetkov. Zadnjega je posnela kot novoletno poslanico vsem sodelavcem ter nacionalnim razvijalcem in inovatorjem na tem področju, ki se trudijo pri digitalnem razvoju. Gospa v zrelih letih (rojena v Roterdamu leta 1941) uspešno vodi najbolj odprto in sodobno področje, ki s svojimi aktivnostmi posega v mnoge resorje – od gospodarstva, ekologije in kulture do prometa, ter skupaj s svojo ekipo uspešno uporablja glavna spletna orodja (piše blog, tvita itd.).

Mimogrede je še borka za enakost med spoloma oziroma za uveljavitev žensk pri inovacijah in informacijski tehnologiji.

 

STEM

Na področju znanosti, tehnolgije, inženirstva in matematike (STEM: science, technology, engineering and mathematics) opozarja na nesorazmerje zaposlitev v prid moškim.

V poročilu ameriške administracije za gospodarstvo in statistiko (ESA) poudarjajo, da je STEM področje izjemno pomembno za razvoj, inovacije in konkurečnost. Pri tem pa v ZDA beležijo, da v teh poklicih dela le polovica zaposlenih žensk, oziroma je od vsej izobraženih žensk samo četrtina zaposlenih na teh področjih. Pri tem ni nezanemarljivo, da ženske v STEM poklicih zaslužijo tretjino več kot primerljivo izobražene ženske v drugih poklicih, npr. v zdravstvu in šolstvu. Kljub temu, da je zaposlovanje v STEM poklicih lahko manj prijazno družinskemu življenju, spodbujajo študij in zaposlovanje žensk na teh področjih.

19. decembra sta podpredsednica Neelie Kroes in podpredsednik Maroš Šefčovič otvorila 12-mesečni projekt barvaste LED svetlobe “Shapes of Light“, ki ga naznanja zeleno osvetljen vhod sedeža Evropske komisije v Bruslju. LED technology instalacija želi nakazati smer razvoja v energetsko učinkovitost, združeno z dekorativno osvetlitvijo, da bi spodbudila inovatino širšo uporabo LED tehnolgije v Evropi (Commission’s efforts). Hladna LED svetloba izboljšuje kakovost osvetlitve in nudi širše možnosti oblikovalskega razvoja. Do leta 2020 naj bi s hitrejšim razvojem in uporabo v javnih in zasebnih prostorih zmanjšali porabo energije za 20%, pravi eden od ciljev digitalne agende za Evropo (glej IP/10/581, MEMO/10/199 in MEMO/10/200).

 #LoveDigital2013

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25/12/2012 by in Boljši Internet,Zelena Slovenija and tagged .
%d bloggers like this: