Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Neželena vključitev v socialno omrežje – myZamana

Začne se s kratkim obvestilom, da vam je nekdo z vaše mailing liste poslal sporočilo in sredi praznega e-pisma sije zelena tipka z napisom: Preberi sporočilo. Zelo verjetno se to zgodi okoli vašega rojstnega dne. Za tem gumbom je vpisni obrazec, ki takoj zahteva vpis spola, polnega imena in zopet gumb: “Želim prebrati svoje sporočilo”. Če nadaljujejte, se sistem poveže z vašo elektronsko pošto, če kliknete na “uporabnika” fotografij, mesto samodejno pozove, da naložite svoje fotografije, ali – še bolje! – se vpišite s povezavo do Facebook profila in vaše fotografije se bodo preprosto uvozile v myZamana. Nikar ne počnite tega!

Število uporabnikov Gmaila, ki so poročali o istih problemih z omrežjem myZamana v zadnjih nekaj mesecih, se hitro veča. Digital Trends opozarja, da poskrbite, da ne boste pričeli prejemati neželene elektronske pošte in postali žrtve drugih zlorab (be ripped off, scammed, spammed). Očitno je to indijsko socialno mreženje email prevara, ki izrablja Gmail sistem.

Naivni prejemniki sporočil zlahka nasedejo povabilu poznane osebe, ki se po možnosti pojavi še s svojo sliko v profilu (verjetno ukradeno z drugega omrežja), saj je povabilo celo v slovenščini oziroma drugem jeziku uporabnika. Tisti, ki so že bili zavedeni, objavljajo svoje izkušnje, kako so sami in vsi naslovniki z njihovih imenikov, postali žrtve neželene pošte.

MyZamana omrežje trdi, da ima preko 6,5 milijonov uporabnikov, ki so na “online indijskih zmenkarijah, podprtih z modernimi idejami in metodologijo”. Ocena je, da se je zelo malo uporabnikov prostovoljno vpisalo v myZamana omrežje, saj so pred tem že skoraj vsi uporabljali eno od drugih socialnih omrežij. Uporabnike, ki iščejo stike in so zato ustvarili svoj profil, omrežje takoj pozdravi z neprimernim napisom “Vroči ali ne”, ki kar kriči po tem, da je zadaj “spam”.

Če vas pred radovednostjo ne ustavijo taka opozorila, vas bo morda ustavilo zahtevano plačilo naročnine, ko boste poskušali dejansko priti v stik s katero koli od oseb, ki vam jih ponudijo na fotografijah. V pop-up oknu je zahtevano med $ 10 in $ 35 za dostop do spletne strani. Vse, kar potrebujejo, so podatki o kreditni kartici in sladko uživanje vam bo omogočeno. Nikar. Ker ne bo.

To je taktika klasične spletne prevare, ki lovi lahkoverne uporabnike (phishing scam), zato nikar ne nasedajte. In če se vam tako sporočilo pojavi v poštnem predalu, nikar ne odgovarjajte nanj. Raje opozorite prijatelje, da naj ne nasedajo, če od vas dobijo kakšno neobičajno spletno povabilo. In naj vas raje pokličejo, če so radovedni, kaj je novega.

Vabljivo sporočilo omrežja myZamana, ki je vaba za lahkoverne uporabnike, da predajo omrežju čimveč svojih osebnih podatkov, interesov, fotografij...

Vabljivo sporočilo omrežja myZamana, ki je vaba za lahkoverne uporabnike, da predajo omrežju čimveč svojih osebnih podatkov, interesov, fotografij…

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 06/04/2013 by in Boljši Internet and tagged , , , , .
%d bloggers like this: