Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Dan varnejšega interneta – 11. februar

Da je 11. februar postal svetovni dan varnejšega interneta ima zasluge mreža Insafe (www.saferinternet.org), ki je se je začela kot pobuda projekta EU SafeBorders v letu 2004. Ustanovili so 30 centrov za varnejši internet v državah članicah EU, Islandiji, Norveški in Rusiji. V desetih letih je omrežje prerastlo tradicionalno geografsko območje, tako da se po vsem svetu širi zavedanje in ukrepi za varno rabo svetovnega spleta.
Leta 1999 je Evropska komisija ustvarila program za varnejši internet, s ciljem spodbujanja varne in odgovorne uporabe interneta s strani otrok in mladih ter da bi jih zaščila pred nezakonito in škodljivo vsebino in vedenjem na spletu.

Dan varnejšega interneta (Safer Internet Day) praznujejo v 100 državah na šestih celinah z namenom, da bi zagotovili boljši internet za vsakega otroka in mladostnika, ki se v svet podaja s pamtenimi telefoni in računalniki preko Svetovnega spleta. Slovenski center je, tako kot drugi, s prispevki in akcijami usmerjen ne samo k mladim, ampak tudi k staršem in učiteljem. Slovenski center organizira aktivnosti cel februar pod naslovom “Mesec varnejšega interneta”. V aktivnosti se vključujejo številne šole po vsej Sloveniji, 13. februarja 2014 pa bo osrednji izobraževalni dogodek za učitelje, socialne delavce in druge strokovnjake na temo kibernetskega ustrahovanja, kamor se je prijavilo okoli 300 udeležencev.

Lansko leto (SID 2013) so se osredotočili na spletne pravice in dolžnosti z motom spodbuditi uporabnike na spoštovanje pravic drugih: “Poveži se z obzirom”. Za SID 2014 je geslo: “Naj skupaj ustvarimo boljši internet”, teme pa od kibernetskega ustrahovanja do socialnega mreženja. Vsako leto želi biti Insafe v ospredju novih spletnih vprašanj in izbere temo, ki odraža trenutne pomisleke. Vse nas pa sprašuje: Kaj počnete, da bi pomagali ustvariti boljši internet?

Graf števila prijav zlorab

Graf števila prijav zlorab – vir: Center za varnejši internet

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 08/02/2014 by in Boljši Internet and tagged , , .

Navigacija

%d bloggers like this: