Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Boljši internet

Vse več stvari se dogaja na Internetu: informiranje, učenje, zabava, prodaja in druge koristne dejavnosti. Žal pa tudi barabije, zavajanja in kriminal. Na tem vzporednem virtualnem svetu nam še manjka pravil. Pa vendar vsak poskus urejanja naleti na burne reakcije. 18. jan 2012 smo na Svetovnem spletu doživeli prvi SOPA protest, ko so bile zatemnjene spletne strani angleške Wikipedije. Akcija SOPA (Stop Internet Privacy Act) je bila naperjena proti ameriškemu kongresu, ki je sprejemal zakon o zavarovanju avtorskih pravic na Internetu in s tem hotel omejevati svobodno uporabo vsebin (sprejem zakona je začasno ustavljen). Evropska različica zakonodaje, poimenovana ACTA, pa naj bi poskrbela tudi za večjo varnost otrok, staršev in vseh, ki se pojavljajo online na spletu. Zagotovila naj bi pravico do opustitve zasledovanja deskanja (DNT: do not track), zbiranja uporabnikovih podatkov (katere strani je obiskoval) in pravico do zasebnosti na spletu do junija 2012.

Veliko je še potrebno postoriti, da bomo znali živeti in poslovati na Spletu. Mnogi se moramo še naučiti, kako Splet uporabljati, kako ga uporabljati varno pa tudi, kako komunicirati in širiti pozitivne, koristne informacije v različne družbene kroge. Malo je vsebin na Svetovnem spletu, s katerimi bi se lahko gibanje Svet skozi Splet takoj poistovetilo. V poplavi informacij in družbenih omrežij pa smo odkrili stran Fenomena, ki ponuja odprto, iskreno, sočutno in dvosmerno komunikacijo, zlasti tistim, ki želijo komunicirati okoljske in družbeno odgovorne projekte ali druge aktivnosti. Ne moremo se bolj strinjati, da je njihov zapis tudi naše vodilo, zato ga navajamo:
“V sodobni informacijski družbi, v dobi digitalnih medijev, kjer nekomuniciranje ne obstaja, bodo preživela le podjetja, ki bodo uskladila poslovanje in komunikacijo, ki sta družbeno odgovorna, okolju prijazna ter temeljita na prebujeni zavesti.”

Prispevala: Lasta

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s