Svet skozi Splet

Gibanje za boljši Internet in njegovo varno rabo

Dan za spremembe

Svet Evropske unije je razglasil leto 2012 za Evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. Da leto ne bi imelo le lepo zvenečega imena, smo se z veseljem priključili vseslovenski akciji Dan za spremembe, s katero smo pokazali, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje. 21. aprila 2012 smo skupaj s prostovoljci premagovali osamljenost in se nekaterim društvom in posameznikom pomagali vključiti v informacijsko družbo.

Aktivnosti na temo Svet skozi Splet so potekale na treh lokacijah: v Gorišnici, Preboldu in v Škofji Loki.  Nekaj skupnih značilnosti aktivnosti  »Pojdimo v svet skozi Splet« so bile:

–        Stik z lokalnim društvom upokojencev ali domom za ostarele;

–        Pridobitev dijakov ali študentov – prostovoljcev, ki izvajajo praktične prikaze, kako z mobilnimi telefoni in računalnikom pridemo do vsebin na Spletu;

–        Povabilo starejše osebe iz lokalnega okolja, ki računalnik in Svetovni splet uporablja in je pri tem uspešen in/ali povabilo druge znane osebe, ki podpira akcijo;

–        Prikazi izbranih spletnih strani z vsebino, prilagojeno starejšim, tudi na plakatih;

–        Postavitev stojnic za druženje in demonstracije uporabe naprav;

–        Postavitev »cyber cafe« mest za preizkuse klikanja in tipkanja oziroma vključitev lokalnih knjižnic ali drugih javnih prostorov, ki imajo računalniška mesta;

–        Javna prireditev vsaj od 10. do 14. ure, prej ali po tem pa aktivnosti po želji društev ali drugih skupin (npr. odpiranje računov za e-pošto, Facebook profilov in drugih omrežij)

–        Pustiti vsaj eno trajno on-line sled (vzpostavitev spletnega dnevnika, spletne strani ali podobnega za eno od ciljnih skupin).

Z akcijo “Pojdimo v svet skozi Splet”  21. aprila 2012 smo se odzvali na pobudo Slovenske filantropije, ki nas je kot krovna organizacija pozvala, da se pridružimo pri cilju povezovanja ljudi v lokalni skupnosti, aktiviranju posameznikov in pomoči osamljenim posameznikom kot tudi pri vzpostaviti prostovoljstva kot oblike osebne odgovornosti in družbeno priznane vrednote. Naš skupen moto je, da smo lahko le, če stopimo skupaj, dovolj močni, da v enem dnevu resnično mnogim polepšamo dan in da vsaj nekaterim odženemo strah pred internetom ali računalnikom.

Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, ki deluje že 20 let, je ocenila letošnji Dan za spremembe kot uspešen, ko je strnila poročila 86 organizacij ter se zahvalila organizatorjem dogodkov, vsem prostovoljcem in prostovoljkam in drugim podpornikom, ki so omogočili, da je bil tudi tretji Dan za spremembe odmeven in uspešen:

1.      V 130 akcijah se je povezalo številčno veliko več organizacij, ki so skupaj pripravile dogodke.

2.      Vzpostavili so se temelji za nadaljnje sodelovanje in razvili številni pristni medosebni odnosi.

3.      Kar 1939 prostovoljcev in prostovoljk je 21. aprila 2012 polepšalo dan vsaj 7709 posameznikom.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s